Zullen we stoppen met deze “jeukwoorden”?

6 feb 2021PRAATPLAAT, ZAKELIJK TEKENEN

“Jeukwoorden”. Vage taal van ambtenaren. Waarvan je niet weet wat ermee wordt bedoeld. En weet degene die het zegt het zelf wel? Zullen we ze om die reden maar niet meer gebruiken? Want beelddenkers kunnen ze heel anders opvatten….

Dat was de boodschap die Japke D. Bouma, “kantooramazone” en columnist / eindredacteur bij het NRC, tijdens haar workshop aan gemeenteambtenaren die meededen aan de A&O Fonds Gemeenten Winterschool 2020. Grappig genoeg was het thema van die Winterschool “Verbinden”… hét nummer 1 Jeukwoord volgens Japke!

Duidelijke taal graag, juist vanuit de overheid

Veel overheidsorganisaties zijn daar al een tijdje mee bezig. Maar toch, als ik naar deze top 10 kijk, dan hoor ik nog regelmatig een aantal van deze jeukwoorden in de praktijk voorbij komen. Sterker nog, ik heb mezelf ook regelmatig de “trekker” van het project genoemd waar ik momenteel bij de gemeente Leiden mee bezig ben. Ik tekende mezelf dan ook al wel fysiek voor een enorm zware kar, maar toch… 😉

Onderstaande poster is voor alle ambtenaren!

Als geheugensteuntje voor al mijn collega-ambtenaren maakte ik van Japke’s top 10 een visualisatie. Juist als ‘beelddenker’ én tekenende accountant. Om te laten zien hoe ik als beelddenker hele andere associaties heb bij deze veelgebruikte “jeukwoorden”. En natuurlijk ook om een glimlach op de gezichten te krijgen!

Top 10 Ambtenaren Jeukwoorden volgens Japke D Bouma

Dus let eens op hoe vaak je zelf deze woorden gebruikt. En probeer vaker duidelijke taal te kiezen!

Zet ‘m op allemaal. Ik ga er zelf ook op letten. Enne… fouten maken mag, we zijn tenslotte mensen. En daar leren we van 😉

0 reacties

Op de hoogte blijven? Geïnspireerd worden?

 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe producten of diensten, tips om visualisatie zelf te kunnen toepassen of updates over mijn werk en leuke nieuwe opdrachten die ik uitvoer? Abonneer je dan via het formulier hiernaast op mijn nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest