Themabijeenkomst KADO: Open data & de auditor

17 sep 2020VISUAL RECORDING, ZAKELIJK TEKENEN

Open data: dat is toch niet nieuw?

Nee, klopt. Daar praten we al heel veel jaar over! En tegelijkertijd is dát ook wel een beetje een ding; dat we erover práten! Maar eerlijk is eerlijk: in het webinar dat ik gisteren mocht volgen ging het er ook al een beetje over: open data hebben an sich is “ruwe olie”. Je kan daar niet zomaar wat mee. Maar wanneer dan wel? En wát dan precies? Dat was het onderwerp van de online Themabijeenkomst van Stichting KADO op donderdagmiddag 17 september 2020.

Menny Barendse heeft vanuit haar onderzoek ‘Auditkaarten Open Data’ ontwikkeld

Voorzitter Jacques van Kempen van Stichting KADO heette ons van harte welkom, liet ons allemaal even aan het woord voor een kort digitaal voorstelrondje en leidde toen de eerste spreker in: Menny Barendse. Zij heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de impact die het gebruiken van open data heeft op de governance & risicobeheersing van organisaties. En specifiek ook wat internal audit daar vervolgens mee zou moeten / kunnen doen. Vanuit haar onderzoek zijn zogeheten Auditkaarten Open Data ontwikkeld, per “thema” waarop je zou moeten anticiperen.

Het eerlijke verhaal uit de Haagse praktijk: er is nog genoeg werk aan de winkel t.a.v. datakwaliteit

Na het meer academische verhaal van Menny was het de beurt aan Antoine Gribnau, adviseur geo-informatie bij de gemeente Den Haag om ons meer te vertellen over de wijze waarop hij binnen zijn gemeente probeert om het gebruik van open data te stimuleren. Met onder andere een mooie toepassingscasus waarbij de gemeente samen met de burger ermee aan de slag is gegaan en ook is geconstateerd dat vanuit die samenwerking er een kans ligt in het vergroten van de datakwaliteit. En dát is toch wel een ding binnen complexe organisaties als gemeenten / provincies!

Ook hiervan weer een visual recording:

Ook tijdens deze online Themabijeenkomst zat ik weer te luisteren met de (digitale) pen in de hand. Voor mij dé manier om actief te luisteren en niet afgeleid te worden door piepende telefoontjes, een thuiskomende zoon of andere ‘prikkels’ vanuit de omgeving 😉 Hieronder de visual recording die ik maakte als deelnemer en voor de liefhebber eronder ook een download-link!

KADO_Themabijeenkomst_OpenData

2 Reacties

  1. antoine

    Super gaaf gedaan die tekening!

  2. Ferry Timp

    ?Dankjewel Antoine!

Op de hoogte blijven? Geïnspireerd worden?

 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe producten of diensten, tips om visualisatie zelf te kunnen toepassen of updates over mijn werk en leuke nieuwe opdrachten die ik uitvoer? Abonneer je dan via het formulier hiernaast op mijn nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest