Data-analyse in de audit: een visuele handreiking!

22 sep 2019PRAATPLAAT, SKETCHNOTING, ZAKELIJK TEKENEN

Veel organisaties werken steeds meer ‘datagedreven’. Want, zo is de redenatie, je kan veel beter besluiten nemen of conclusies formuleren als je wat ‘feiten’ verzameld. En data uit systemen zijn in dat geval doorgaans een wat betrouwbaardere bron dan wat ‘jij of je collega’s ervan (denken te) vinden!

Als accountant heb ik de afgelopen jaren ook veelvuldig geprobeerd om steeds meer te doen met (financiële) data. Geprobeerd, want het lukt vaak niet om daarmee te doen wat ik zou willen. Of anders gezegd: soms weet je al niet eens wat je ermee zou willen, want je hebt eigenlijk geen idee wat voor data er wel en niet is ;-). Vanuit de beroepsgroep voor accountants (de NBA) is er een Handreiking verschenen (1141) “Data-analyse bij de controle: uitdagingen en vooral kansen”. Dit leek mij een mooi document om eens nader door te nemen. Alleen: zoals vanouds een hele boel pagina’s met lappen tekst!! Oef, dat is voor mij altijd een enorme uitdaging. Maar hee, ik heb natuurlijk net het tekenen weer herontdekt, dus dit is een mooi ‘experiment’! 😀

Ik maakte dus een visuele samenvatting (“sketchnote”) van de handreiking terwijl ik die doornam. Deze past op 1 A4. En die deelde ik op LinkedIn. Inmiddels is hij ruim 12.000 keer bekeken. Hij schijnt ontzettend veel gedeeld te zijn (en gejat door veel docenten aan universiteiten hoorde ik, waarbij sommigen mijn ‘logo’ eraf hebben geknipt, uiterst sjiek! Nou ja, risico van het vak zeggen we dan maar).

Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED benaderde mij wel persoonlijk en vroeg mij of hij de sketchnote via een blog mocht delen op de website ICT-Accountancy – softwarepakketen.nl. Via deze link vindt je de blog. En hieronder de sketchnote. ⬇

NBA_Handreiking_1141_Ferry_Tekent

0 reacties

Op de hoogte blijven? Geïnspireerd worden?

 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe producten of diensten, tips om visualisatie zelf te kunnen toepassen of updates over mijn werk en leuke nieuwe opdrachten die ik uitvoer? Abonneer je dan via het formulier hiernaast op mijn nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest