Aan de slag met duurzaamheidsverslaggeving?

1 feb 2024VISUAL RECORDING

Aan de slag met duurzaamheidsverslaggeving?

Het kan je niet ontgaan zijn. Duurzaamheid is een thema. En erover rapporteren is ‘hot’.

Dat komt enerzijds omdat het een manier is om jezelf te positioneren en te onderscheiden van je concurrenten; ‘ik geef om mens & milieu’.

Anderzijds wordt het gewoonweg keihard opgelegd als verplichting: De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gaan vanaf dit verslagjaar (2024) in voor grote ondernemingen. Die verplicht deze organisaties om een duurzaamheidsverslag op te stellen. En daarvoor zijn weer standaarden gemaakt: de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). En vanaf volgend jaar gaat het voor meer organisaties gelden. En ‘on top of that’: accountants gaan bij die bedrijven controleren of wat wordt opgeschreven in die duurzaamheidsverslagen enigszins overeenkomstig de werkelijkheid is. Om zo ‘fraude met duurzaamheidsverslaggeving’ (ook wel ‘greenwashing’ genoemd) tegen te gaan…

Wat is wat precies? En wat betekent het?

Als gevolg van voorgaande was ‘Duurzaamheid’ in 2023 een verplicht onderwerp voor ‘Permanente Educatie’ van accountants. Ikzelf had mezelf voorgenomen om er in ieder geval over te lezen. Maar in het najaar zag ik dat de Sociaal-Economische Raad (SER) er een webinar-reeks over organiseerde. In 4 webinars werd niet alleen uitleg gegeven over de theorie, ook waren er sprekers uitgenodigd die een toelichting gaven op wat het betekent voor hen in de praktijk. Een combinatie die ik zelf heel nuttig en waardevol vind.

Ik heb de webinars gevolgd en daar uiteraard ook weer visuele verslagen voor mezelf bij gemaakt. Door drukte toen heb ik er niet aan gedacht om ze ook te delen. Via dit korte blog deel ik ze alsnog hieronder. Als je op de tekeningen klikt, kom je uit bij de video en kan je zelf het webinar terugkijken.

Visuele verslagen van de 4 SER-webinars CSRD-ESRS najaar 2023

Hieronder tref je de 4 visuele verslagen aan:

Visueel Verslag SER-webinar 26 september 2023 – ‘CSRD en ESRS: Aan de slag met de definitieve standaarden’
Visueel Verslag SER-webinar 3 oktober 2023 – ‘CSRD en ESRS: Aan de slag met dubbele materialiteit’
Visueel Verslag SER-webinar 10 oktober 2023 – ‘CSRD en ESRS: Aan de slag met je waardeketen’
Visueel Verslag SER-webinar 17 oktober 2023 – ‘CSRD en ESRS: Impact op het MKB’

Ook visuele notulen voor jouw (online) bijeenkomst?

Een visueel verslag (visual recording) helpt je deelnemers om alle informatie die tijdens een bijeenkomst aan bod is gekomen ‘te verwerken’ en laat hen in één oogopslag zien wat de essentie daarvan is! Zo onthouden ze beter wat er aan bod is gekomen en ze kunnen aan de hand van die ene plaat de ‘oogst van de bijeenkomst’ navertellen en ook weer nieuwe (vervolg)gesprekken aangaan met hun collega’s bijvoorbeeld!

Op deze pagina lees je meer over wat een visual recording inhoudt en wat ik in de rol van Visual Recorder voor je kan betekenen!

0 reacties

Op de hoogte blijven? Geïnspireerd worden?

 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe producten of diensten, tips om visualisatie zelf te kunnen toepassen of updates over mijn werk en leuke nieuwe opdrachten die ik uitvoer? Abonneer je dan via het formulier hiernaast op mijn nieuwsbrief!

Pin It on Pinterest